admin_savore/ júl 6, 2018/ Aktuality, Pastoračná práca/ 0x komentár

Juskova Voľa // 11. – 13. jún 2018

V dňoch 11. – 13. júna 2018 sa v Juskovej Voli pri Vranove nad Topľou konalo školenie a duchovná obnova pre rómske ženy. Hlavnou prednášajúcou bola americká katolícka evanjelizátorka Gloria Gray, o dôležitosti a možnostiach vzdelávania hovorila Jolka Nátherová z o.z. Nádej deťom;  program organizačne i parciálne prednáškami zabezpečovala Renáta Ocilková. Sväté liturgie slúžil otec Patrik Maľarčík z GMC Bárka. Téma obnovy bola: Duch Svätý: Inšpirácia pre môj život.

Počas obnovy ženy čítali Božie Slovo, načúvali Božiemu hlasu v čase úplného stíšenia s Bohom, modlili sa spolu i spievali. Hovorili o ochrane života, o dôležitosti vzdelávania, o úlohe ženy, matky v rodine, v spoločnosti, o premene zmýšľania, o dokonalosti, ku ktorej nás všetkých pozýva Boh.  Ženy sa nechali  inšpirovať Matkou Najmúdrejšou, ktorá vychovala Božieho Syna…

Na obnovu prišlo asi 55 žien, medzi nimi aj manželky gréckokatolíckych kňazov, animátorky z GMC Bárka či iné ženy, ktorým leží na srdci spolunažívanie s Rómami. Aj táto kombinácia účastníčok bola veľkým požehnaním. Počas obnovy som ženy vyzvala, aby urobili krok vzájomnej dôvery, aby sme ukázali, že sme nové ženy, „Samaritánky Nového Zákona“, ktoré nasledujú Ježiša, ktorým sa môže dôverovať: izby sme si nezamykali, vzájomne sme si dôverovali. Aj toto bol krásny zážitok dôvery a priateľstva. Ženy odchádzali domov povzbudené, zmenené, krajšie. V evaluačných dotazníkoch všetky uviedli, že chcú prísť aj budúci rok.

PS: Nakoľko vlani na obnovu do Lomnice pri Vranove prišlo 22 žien a do Bratislavy 19, predpokladala som cca 20 – 25 účastníčok a tak som aj urobila rozpočet. Pôvodne som chcela duchovnú obnovu urobiť u sestričiek v Kežmarku alebo v Lomnici. Ani na jednom mieste však nemali voľné, a tak sme obnovu zrealizovali v bývalej Škole v prírode – Gréckokatolíckom centre pre mladých Bárka v Juskovej Voli. Ukázalo sa to ako prozreteľnostné, pretože na obnovu prišlo až 55 žien. Kapacita kláštorov by nám nestačila… Moju radosť spočiatku trošku narušili obavy, z čoho to zaplatím, keďže mi na takýto počet chýbalo asi 800 € (účastnícky poplatok bol 5 €). Úplne som však dôverovala Bohu a bola som presvedčená, že túto vec si pripravil sám Boh a že každú jednu ženu tam chcel. A tak aj bolo. Boh sa oslávil, peniaze mi poslal. Ďakujem všetkým dobrodincom: pôvodným donorom Nadácii Konrada Adenauera a Konferencii biskupov Slovenska, a potom ďalším, ktorí promptne zareagovali:  Katke Hulmanovej (cez naše spoločné občianske združenie Ženy ženám), môjmu manželovi Marekovi, a účastníčkam, ktoré na konci seminára otvorili srdcia i peňaženky a darovali väčšie sumy (50 a 100 €).

Nech je Meno Pánovo pochválené!

Renáta Ocilková

Nechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*