admin_savore/ júl 16, 2018/ Aktuality, Pastoračná práca/ 0x komentár

Ľutina // 14. júla 2018

Bazilika Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine sa stala v sobotu 14. júla dejiskom IV. ročníka púte rómskych rodín. Vyše 800 pútnikov mohlo prežiť bohatý duchovný program, ktorý začala kapela F6 modlitbami chvál. Po nich nasledovala sv. liturgia vysielaná aj do TV LUX, ktorú slávil prešovský arcibiskup a metropolita Mons. Ján Babjak, SJ. Vo svojej kázni poukázal na praktickú aplikáciu prikázania lásky k Bohu a blížnemu do života rómskych rodín: „To, že sa modlíte a chodíte na liturgie, že nekradnete, že ste verní v manželstve, že vychovávate svoje deti k pravým hodnotám, je svedectvom, že naozaj milujete Boha a svojho blížneho.“ V závere liturgie sa o. Igor Čikoš, ktorý je sám rómskym kňazom, poďakoval za vladykovu otvorenosť pre rómsku misiu, ktorá sa prejavila aj tým, že tento rok do rómskej pastorácie uvoľnil naplno štyroch ďalších kňazov. Poradca prešovského župana pre sociálne vylúčené komunity Róbert Neupauer poďakoval J. Babjakovi, že spolu s predsedom prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským zastrešili vznik siete SAVORE, ktorá slúži ako platforma pre ľudí angažovaných v rôznych spoločenských oblastiach v rómskych komunitách. Otec arcibiskup sa tiež poďakoval Glórii Gray z USA, ktorá ako laická misionárka chodí už niekoľko rokov do viacerých rómskych komunít.

Mocným momentom celej púte bolo, keď Lukáš Bužo, líder kapely F6, v mene Rómov prosil o odpustenie Slovákov za krivdy, ktoré sa voči nim dopustili. Otec arcibiskup následne v mene Slovákov prosil o odpustenie Rómov za krivdy a odsúvanie, ktorú zažili zo strany Slovákov ale aj zo strany autorít štátu i Cirkvi. Na konci liturgie dal prítomným osobitné pápežské požehnanie, ktoré dostal právo udeliť ako výsadu spojenú so slávením jubilejného roka Prešovskej gréckokatolíckej arcieparchie. Popoludní pokračovala púť vystúpením rôznych kapiel, modlitbou ruženca, evanjelizačným slovom laickej misionárky Glórie Gray, adoráciou a korunkou k Božiemu milosrdenstvu.

Róbert Neupauer 

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Nechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*