admin_savore/ júl 6, 2018/ Politika a podnikanie, Sociálna práca/ 0x komentár

Prešov // 9. jún 2018

V sobotu 9. júna sa v Prešove konalo prvé stretnutie malého Savore zameraného na oblasť sociálnej práce, politiky a zamestnávania. Na stretnutie zameraného lokálnu politiku prišlo 10 rómskych mužov so záujmom o angažovanie sa v spoločnosti. Najprv sa prítomným prihovoril starosta Raslavíc Marek Rakoš, ktorý hovoril o tom, ako sa dá cez skutočný vzťah a záujem o Rómov prostredníctvom obecných sociálnych podnikov prispieť k rozvoju nových zručností a vedomostí, k obnoveniu a budovaniu pracovných návykov a tak k zvýšeniu životnej úrovne i k zmene spoločenského statusu. Renáta Ocilková hovorila o tom, že najdôležitejšia vec v živote kresťanského politika je motivácia, pretože Boh vidí do nášho srdca a pozná naše myšlienky: naše angažovanie sa v politike má byť o službe ľuďom a hlavne, aby to malo zmysel pre Večnosť. Pretože odpočet budeme určite raz odovzdávať: pred ľuďmi i pred Bohom.

V oblasti sociálnej práce prítomným sociálnym pracovník sr. Silvia Zábavová CJ, ktorá sa dlhodobo venuje komunitnej a sociálnej práci v obci Jarovnica predstavila systém ich fungovania od počiatkov ich misijno-sociálnej práce v Jarovniciach po dnešok. Predstavila výzvy a úskalia, ktorými prechádzali najmä z pohľadu získania si dôvery u miestnej komunity a podelila sa aj s radosťami z ich činnosti, medzi ktoré patrí viacero ľudí z komunity, ktorí zažili sociálnu zmenu, získavajú si vzdelanie a stali sa angažovanými v rôznych oblastiach miestnej komunity.

Malé Savore poskytli tiež priestor na zdieľanie v malých skupinách, ako aj na výmenu podnetov v rámci informačného bloku. V ňom Ján Hero, poradca štátneho tajomníka Ministerstva školstva, predstavil programy, ktoré ponúka ministerstvo v oblasti podpory vzdelávania detí zo sociálne málo podnetného prostredia, Roman Eštočák pozval prítomných na každoročný Rómsky festival, ktorý budú organizovať 11.8.2018 na Hlavnom námestí v Prešove občianske združenie Romad od poludnia do večerných hodín. O. Martin Mekel pozval prítomných na púť rómskych rodín do Ľutiny 14. júla a na rómsku púť do Gaboltova 5. augusta. Róbert Neupauer zase pozval všetkých členov stretnutie veľkého SAVORE, ktoré sa uskutoční 16.-17.11.2018 v Drienici pri Sabinove. Stretnutie vyvrcholilo svätou liturgiou a modlitbami príhovoru za jednotlivé oblasti angažovanosti v rómskych komunitách.

Renáta Ocilková
Róbert Neupauer

Nechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*